ZOEKEN

Wat is Lacrosse

Lacrosse is de oudste teamsport ter wereld. De sport is een mix tussen basketbal, American football, hurling, hockey en ijshockey. De oorsprong van lacrosse ligt bij de indianen uit Noord-Amerika. Lacrosse is een snelle, tactische en technische teamsport. Een team heeft 10 spelers bij de heren en 12 speelsters bij de dames. Bij boxlacrosse wordt er met 6 spelers gespeeld.

 

Geschiedenis

De oorsprong van lacrosse ligt bij de Noord-Amerikaande indianen. Daar werden de jonge indiaanse mannen met dit spel getraind en zo voorbereid op oorlog en gevechten. Vroeger duurde het spel enkele dagen en was het veld erg groot tot zelfs wel enkele kilometers.

Franse verkenners die de Indianen dit spel zagen spelen gaven het de naam lacrosse. De naam is een verwijzing naar de stick die gebruikt wordt.

 

Oprichting Montreal Lacrosse Club

In 1856 richtte de Canadees Dr. William George Beers het lacrosse team Montreal Lacrosse Club op. In 1867 stelde hij regels op voor een minder gewelddadige en dodelijke variant van lacrosse. Ook legde hij de speelduur en veld grootte vast. De eerste gespeelde wedstrijd onder de regels van Beers was het Upper Canada College tegen de Toronto Cricket Club, in 1867.

Lacrosse is in opkomst en tegen het begin van de twintigste eeuw gingen steeds meer high schools, colleges en universiteiten het spel spelen.


Olympische Spelen

De sport lacrosse is al driemaal een demonstratiesport geweest op de Olympische Spelen. Ook in 1928 toen de Spelen in Amsterdam gehouden werden. De laatste jaren is deze tak van sport in opmars in Europa.

Olympische ambitie van lacrosse

Tijdens de Olympische Spelen van Amsterdam in 1928 was lacrosse een introductie sport. De Federation International Lacrosse heeft de ambitie om tijdens de Olympische Spelen van 2028 wederom een Olympische sport te zijn.

Groei leden aantallen

Zowel in België als in Europa groeit het aantal spelers explosief. In de Verenigde Staten heeft de bond meer dan 400.000 leden. Lacrosse is daar een college sport. De sport is groter dan ijshockey. In Canada is lacrosse de nationale zomersport.

Lacrosse in België

De eerste lacrosse vereniging in België, de Red Rhinos,  werd in 2008 opgericht in Bonheiden. In 2009 werd de eerste officiële lacrosse wedstrijd gehouden tussen Bonheiden en Gent. Al snel waren er 7 teams in de Belgische competitie. In het mannen lacrosse is de groei explosief geweest en in 2010 kwamen  er de eerste vrouwen teams bij.

De Belgische Lacrosse Bond heeft ongeveer 300 leden.

 

ONZE PARTNERS